Kiberbűnözés | Bécs - Ausztria


A kiberbűnözés egy gyűjtőfogalom. A kiberbűncselekmények nagy részében a számítástechnikai eszközök segítségével, az internet felhasználásával követnek el csalást, illetve hamisítást, míg a cselekmények másik része a számítógép, illetve a számítógépen, vagy az ahhoz kapcsolódó eszközön tárolt adatok, azok sértetlensége, megbízhatósága ellen irányul. A computer trespass (engedély nélküli behatolás számítógépes rendszerekbe) szinte a világ összes országában bűncselekmény, azonban speciális abból a szempontból, hogy a behatoló és a megtámadott ugyanazon, vagy eltérő állam joghatósága alá is tartozhat. A technika, technológia fejlődésével egyidejűleg a kezdeti vírus- (féreg) támadásokat ma már felváltották a célzott, egyedi felhasználókra irányuló offenzívák.

Darknet, botnet: az internet sötét oldala

Május 18-a az internet világnapja, a web térhódítása rengeteg pozitív változást hozott, ugyanakkor megteremtette a bűnözésnek egy új, modern és nehezen felderíthető formáját. Már nem szükséges valós tér ahhoz, hogy valaki bűncselekményt kövessen el, minden a virtuális térben bonyolódik.

A kiberbűnözés szempontjából a legfontosabb fogalmak az online identitás és az anonimitás. Előbbinek két fajtáját különböztetjük meg, a digitális és a virtuális identitást. A digitális identitás az, amit közlünk magunkról, ahogy felépítjük egy online profilunkat. Kialakulásában az is döntő szerepet játszik, amit mások gondolnak rólunk. A digitális identitás tehát egy információhalmaz, amely lehetővé teszi az azonosítást. Abban különbözik a hagyományos, fizikai identitástól, hogy bármikor, akár teljes mértékben megváltoztatható és kontrollálhatatlan. A virtuális identitás egy „új” személyiség, azaz egy avatár, amit egy online játék miatt hozunk létre. Az anonimitás lényege pedig, hogy megtehetjük azt, amit a valóságban nem merünk, mássá válhatunk a virtuális térben.

Mindenki találkozott már vírusokkal internetes szörfözései során. Előfordulhat, hogy saját fotóinkkal hamis profilokat hoznak létre vagy érkezik egy e-mail, hogy New Yorkból feltörték a fiókunkat, változtassunk jelszót. Ennél érzékenyebben érint minket, amikor a bankszámlánkhoz férnek hozzá, vagy bankkártya adatainkat lopják el. Az internetes zaklatás terjed az iskolások körében is, a virtuális tér állandó terepet kínál a bántalmazásra.

Az internet egyik legveszélyesebb hozadéka a darknet vagy deep web, sötét web, amely nemcsak az online bűncselekményekre, hanem az offline térben elkövethetőkre is hatással van. A darknetet hagymaböngészőn keresztül lehet elérni, legfontosabb aspektusa, hogy feketepiacként funkcionál. A darknet oldalai csak illegális áruikban különböznek a legális weboldalaktól: design, fotók, marketing, reklám, hirdetések. A darkneten a fizetés a legális piaci tranzakcióknál is egyre népszerűbb bitcoinnal történik. A kriptovaluta esetében a manipuláció és az infláció nem lehetséges.

A technika rohamos fejlődése milyen kihívások elé állítja a bíróságokat?

A kiberbiztonság kapcsán folyamatosan újabbnál újabb jogi, technikai, szervezeti kihívások jelennek meg, melyek speciálisak abból a szempontból, hogy globális jellegűek, így nemzetközi összefogást, együttműködést feltételeznek. Ez a fajta „nemzetek felettiség” egyben azt is jelenti, hogy nagyon sok nemzetközi dokumentum foglalkozik az informatikai bűncselekményekkel, azok felderítésére szolgáló szervezetekkel, az általuk alkalmazható eszközökkel. Ezek megismerése, elsajátítása hatalmas feladat. A bűncselekményi kategóriák is folyamatos fejlődésben, változásban vannak. A nemzetközi szervezetek, a szakosított intézmények, a nemzeti jogban létező bűnüldöző hatóságok és a bíróságok közötti együttműködés, az információcsere, illetve tudásmegosztás elengedhetetlen a sikeres fellépéshez. A digitális bizonyítékok által generált problematikák (e-evidence); a felhő-alapú (clouding) szolgáltatások joghatóságának megállapításának a nehézségei; az internet, mint fogalom pontos meghatározásának hiánya; a darknet, mint jelenség; mind-mind jogalkalmazási szempontból nehézséget jelent, ugyanakkor kihívás is.

Zsarolnak, lopnak, csalnak

A szervezett bűnözés nem tűnt el, csak az internetre költözött. Mára a hagyományos bűnözők is kitanulták a informatikát, és megjelentek a kifejezetten a technológiára építő bűnözési formák is. A szervezett kiberbűnbandák olyan hatékonyan működnek, mint egy multivállalat, ezért a kiberbűnözőket üldöző hatóságoknak is felkészültnek kell lenniük. Az új típusú bűnelkövetés Magyarországon is merőben új kihívások elé állítja a rendőröket és az adóhivatal nyomozóit is.

A kiberbűnözés terén meg lehet különböztetni azokat a bűnözési típusokat, amelyek már korábban is léteztek, és az internet csak felerősítette őket vagy új platformot és eszközöket adott nekik. Ilyen például az illegális áruk kereskedelme, a pénzügyi csalások, az emberkereskedelem vagy a gyerekek szexuális kizsákmányolása. A másik nagy csoportba azok a bűnözési formák tartoznak, amelyeket kifejezetten az internet tett lehetővé, mint a zsarolóvírusok, az áldozat tudta nélkül a gépén folytatott kriprovaluta-bányászat (cryptojacking) vagy az adathalász támadások különféle típusai

A darknetre költöztek

A darknet három közösségre osztható: az alacsonyabb és a magasabb szintű fórumokra, illetve a piacterekre, és amíg az első kettő között van átjárás, a harmadik teljesen elkülönül. Oancea szerint ennek a világnak is megvannak a maga szabályai, (dark)netikettje, és aki ezeket megszegi, azt a közösség bünteti – talán valahogy úgy, mint a John Wick-filmek szigorúan szabályozott alvilágában.

A fő darknetes áru továbbra is a kábítószer, ezt követik a receptre kapható gyógyszerek, a maradék pedig minden más a csempészáruktól a lopott bankkártyaadatokon át a hekkerszolgáltatásokig. Oancea szerint mivel egyre nagyobb az átfedés a kiberbűnözői és a hagyományos bűnözői körök között, várhatóan egyre több offline bűnözői szolgáltatást lehet majd online platformokon keresztül igénybe venni. Bár ahogy arról korábban írtunk, más szakértők szerint mostanra a darknet lényegében halott, ami valódi illegális tevékenység maradt még rajta, az a mélyebb bugyraiba húzódott vissza.

Bármikor hívható!

Cselekedjen, kérjen szakszerű segítséget!

+ 43 664 5700007

Elhelyezkedés

Sterngasse 3/2/6
1010 Wien

útvonaltervező

Telefon

Telefonszámunk
+43 664 5700007

Hívás

E-Mail

E-mail címünk office@pro-investigations.at

E-Mail

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal

Danke!

Wir haben Ihre Nachricht erhalten und werden uns so rasch wie möglich bei Ihnen melden.

×
Top