Lehallgatás elleni védelem | Szlovákia - Bratislava

Egy versengő világban mindenkinek lehetnek, és gyakran vannak is titkai. A gazdasági életben ez különösen érvényes. E titkok kifürkészése és azok felhasználása kétség kívül komoly előnyhöz juttathatja a mindenre kíváncsi versenytársakat. Az üzleti információk megszerzésének természetesen megvannak az elfogadott játékszabályai, melyekkel mindenki szabadon élhet. E játékszabályokat azonban nem mindenki tartja tiszteletben. A lehallgató eszközöket, ismertebb nevükön poloskákat, munkahelyi lehallgatásegykor kizárólag nagyhatalmú nemzetbiztonsági szervezetek használtak ellenségeik titkainak kikémlelésére.

MIT NE TEGYEN?

Ne kezdje el maga keresni a poloskát különböző pár tízezer forintért vásárolt „detektorokkal”, mert azok arra totálisan alkalmatlanok.

Ne kezdje el maga keresni „hozzáértő” barátja segítségével számítógépén a vírust, mert csak kárt tesz gépében, a megfigyelés nyomainak felderítésére speciális tudás és programok kellenek hozzá.Ne vonja kérdőre azt a személyt akire gyanakszik, mert csupán elővigyázatosabbá teszi őt, ha pedig feltételezése valótlan, akkor emberi kapcsolatokra káros lehet gyanakvása.

Ajándékba kapott, esetleg örökölt, tisztázatlan múltú, okostelefon, vagy számítástechnikai eszköz. Ezek manipulálásánál a minket megfigyelni szándékozónak, bármennyi lehetősége volt kémprogram telepítésére, vagy hardveres lehallgatás előkészítésére.

MIK A TITKOS INFORMÁCIÓGYÜJTÉS LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT MÓDSZEREI?

A technika fejlődésével megjelentek a lehallgató készülékek, vagy köznapi nyelven poloskák. Ezek az adott helyre bejutás esetén könnyen elhelyezhetők irodájában, autójában, vagy akár a hálószobájában. Méretük olyan kicsi, hogy szakember segítsége nélkül szinte lehetetlen őket megtalálni. Ezeknek továbbfejlesztett verziója kamerával is rendelkezik.

A titkos információ gyűjtésnek másik elterjedt módja, a számítógépek megfigyelése. A kémprogramokat asztali számítógépre, laptopra, tabletre, okos telefonra is föl lehet telepíteni, a készülékhez való fizikai hozzáféréssel, vagy távolból. Ezek internet alapú rendszerek, a kémkedők a készüléken végzett tevékenyéget tudják nyomon követni

LEHALLGATÁS ÉS NYOMKÖVETÉS NAPJAINKBAN

Lehallgató poloskákhoz, rejtett kamerákhoz és GPS-nyomkövető eszközökhöz bárki hozzájuthat percek alatt. Aki ilyen módon akar Önnel szemben előnyt szerezni, nem fog sem erkölcsi, sem törvényességi szempontokat mérlegelni. Az internet tele van kém-eszközöket kínáló oldalakkal, így már egy kisebb vállalkozás, vagy akár egy magánszemély sem érezheti magát biztonságban. Legyen szó akár konkurencia harcról, vagy egy válóperes ügyről.

Elterjedt hiedelmek, amelyeknek semmi közük a valósághoz:

Kattogások, zörejek a telefonban, esetleg visszhangos vonal. Tévhit! A valóságban, egy magára valamit is adó lehallgatásnál, a telefonvonal más okból előforduló hibáit sürgősen kijavítják, nehogy gyanút keltsen a megfigyelt személyben.

LEHALLGATÓ KÉSZÜLÉK TELEPÍTÉSE

Ha megfigyelnek, vagy lehallgatnak minket, netán nyomkövetőt szerelnek autónkba, joggal érezzük, hogy erőszakot tettek magánszféránkon. Nézzük sorban, hogyan lehetséges ez a kémfilmekben, és a való világban.

Kezdenénk itt egy alapvetéssel: Valakit lehallgatni, megfigyelni pénzbe kerül, erőforrást igényel, tehát egy kémtevékenységnek mindig oka van!

Az ok persze mindig a támadó értékrendszerében keresendő, így az ok éppen annyira racionális, mint a megfigyelők személyisége. (A közelmúltban, egy a közös lakásból kirakott férj, többet költött az ex figyeltetésére, mint közös lakás teljes értéke, csak persze az a csúnya egó…) Egy titkos behatolás, kijátszott riasztóval, álkulccsal kinyitott zárakkal, és elaltatott kutyával, bár nem lehetetlen, sokkal valószínűbb hogy visszaélve bizalmunkkal, kaptunk egy manipulált ajándékot, ránk küldtek egy ál-ügyfelet, esetleg üzlettársunk két kapura játszik. A fényképezős, hangrögzítős okostelefonok, interaktív televíziók is könnyen ellenségeinké válhatnak.

LEHALLGATÓ KÉSZÜLÉK FELDERÍTÉSE

Lehallgató készülék, köznapi nyelven a „poloska”. Kép és hang rögzítésére egyaránt alkalmas lehet, az új generációs készülékek, már olyanok, hogy csak mozgás illetőleg hang érzékelése esetében lépnek működésbe, jelentősen megnövelve így a működési időtartamot, ami akár 2 hónap is lehet egyetlen feltöltéssel. Diktafon funkciója is van a hang rögzítésére, de vannak olyan készülékek is, amelyek működésbe lépés esetén egy megadott telefonszámot felhívnak, vagy SMS-t küldenek. Méretük megegyezik egy kisebb pen-drive-val, és könnyen rögzíthető (mágneses vagy ragasztható).

Igen könnyen beszerezhető legális eszköz, (amely alkalmas illegális felhasználásra) tele van vele az Internet, és árban is elérhető 30.000-Ft-ért már használható eszköz beszerezhető. Kreativabb darabok lehetnek pl. füstérzékelőnek, vagy autóstöltőnek álcázott eszközök. Vannak azonban professzionálisabb eszközök is, wifi vagy bluetooth rendszereken keresztül is megfigyelhetnek minket, de egyéb „keratív” módon is, a tv távirányitón át az okos óráig számtalan módon.

OGÁSZ SZEMMEL §

A dolog nagyon ellentmondásos, mert ezen eszközök árúsítása, vásárlása teljesen legális, semmilyen engedély nem kell hozzá, és ahogy fentebb írtuk alacsony áron nagyon könnyű hozzájutni. Ilyen jellegű titkos adatszerzés avagy titkos információ gyűjtés törvényesen csak büntetőeljárással kapcsolatosan végezhető a nyomozás megkezdése előtt (titkos adatszerzés) avagy a nyomozás során (titkos információ gyűjtés), és csakis bírói, vagy igazságügyi miniszteri engedély alapján. Tehát amennyiben Önt lehallgatják, úgy Ön bűncselekmény áldozata.

Lehallgató készülék használata a lehallgatott személy tudta és beleegyezése nélkül bűncselekmény. A Büntető törvénykönyv az alábbiakban szabályozza: Aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok jogosulatlan megismerése céljából, más lakásában, ahhoz tartozó egyéb helyiségében vagy az azokhoz tartozó bekerített helyen történteket technikai eszköz alkalmazásával titokban megfigyeli vagy rögzíti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A törvény a bűncselekmény megvalósulását célhoz köti, de ha valaki a megfigyelt személy tudta nélkül ilyen tevékenységet végez, akkor általában nyilvánvaló, hogy magán, gazdasági, vagy üzleti titkok megismerése a cél.

MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

Ha szeretné, a keresés előtt telefonon, vagy személyesen átbeszéljük irodánkban a részleteket. Fontos, hogy olyan készülékről beszéljen velünk, amiről meg van győződve, hogy nem hallgatja le senki, (pl. feltöltőkártyás erre célra vásárolt telefon), és nyilván a velünk folytatott telefonbeszélgetés helyszínének megválasztásánál is legyen elővigyázatos.



Az időpont leegyeztetése után a helyszínre (ház vagy iroda elé parkolóba előre egyeztetett pontos helyszínre) minden feltűnés kerülésével szakértő munkatársunk megérkezik. Munkatársunk minden szükséges eszközt magával hoz, természetesen ezen eszközök sem keltenek semmilyen gyanút, vagy feltünést. Onnan egy gyors szóbeli egyeztetés után felvezeti a kollégát az átvizsgálandó helyszínre. A vizsgálat során célszerű, ha Ön is jelen van, de jelenléte nem feltétlenül szükséges. A vizsgálat a helység, vagy helységek méretétől függően több óráig is eltarthat, ha irodáról van szó, mindenképpen munkaidőn kívül célszerű végezni. Amennyiben lehallgató eszközt találunk, Ön eldönti, hogy ott szeretné e hagyni működésben már abban a tudatban, hogy ami ott elhangzik, azt valaki meghallgatja, vagy esetleg jogi lépések megtételének érdekében, vagy az eszköz eltávolításra kerül.

MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

Gyanúja esetén lépjen velünk kapcsolatba, telefonon vagy személyesen azonnali tájékoztatást nyújtunk, hogy hogyan tudunk segíteni.

+43 664 5700007

Elhelyezkedés

Sterngasse 3/2/6
1010 Wien

útvonaltervező

Telefon

Telefonszámunk
+43 664 5700007

Hívás

E-Mail

E-mail címünk
office@pro-investigations.at

E-Mail

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal

Danke!

Wir haben Ihre Nachricht erhalten und werden uns so rasch wie möglich bei Ihnen melden.

×
Top